Ο τουρισμός αποτελεί την σημαντικότερη “ατμομηχανή” για πολλές οικονομίες παγκοσμίως. Κυρίως σε όσες χώρες δε διαθέτουν ιδιαιτέρως αναπτυγμένες βιομηχανικές δομές ή ο πρωτογενής τομέας τους δεν έχει τη δυναμική να στηρίξει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας τους, ενώ παράλληλα έχουν είτε πλούσια, αξιόλογη ιστορία ή πολλά τουριστικά αξιοθέατα μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ο τουρισμός αποτελεί πολλές φορές τη μοναδική διέξοδο για ανάπτυξη της οικονομίας. Σ’ αυτήν την κατηγορία κατατάσσεται και η Ελλάδα.
Όποια χώρα σέβεται τους πολίτες, την ιστορία, και το φυσικό περιβάλλον της, οφείλει να πράξει τα δέοντα ώστε να δημιουργηθούν όλες οι κατάλληλες υποδομές, αλλά και να χαραχθούν στρατηγικές και πρακτικές που σκοπό θα έχουν την ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας σε συνάρτηση πάντα με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.
Τουριστική βιομηχανία χωρίς οικονομική βιωσιμότητα δε μπορεί να υπάρξει. Παράλληλα, δε μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα οφείλει να εστιάσει σε μορφές τουρισμού που αφήνουν χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες.
Γιατί αξίζει ο οικολογικός τουρισμός; Επειδή, σε γενικές γραμμές, οι λάτρεις του οικολογικού τουρισμού σέβονται τα μέρη που επισκέπτονται, την τοπική ιστορία, και τις τοπικές κοινωνίες. Οι οικολόγοι τουρίστες συνήθως εστιάζουν τα έξοδά τους σε fair trade και βιολογικά προϊόντα, ενώ αρκετοί εξ αυτών αναζητούν να συμμετέχουν σε οικολογικά projects αλληλεγγύης.
Ο οικολογικός τουρισμός αποτελεί μια ολοένα και δημοφιλέστερη παγκόσμια τάση. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αυξάνεται ταχύτατα ο αριθμός των “πράσινων” ξενοδοχείων, τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο. Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί επάξια σε σχέση με τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συνδυαστικά με πρακτικές αγροτουρισμού, μπορούν να επιτευχθούν πολλά θετικά από τον οικολογικό τουρισμό. Σε αυτή την περίπτωση κερδίζουν όλοι, το κράτος, οι τοπικές κοινωνίες, το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και “πράσινα” ξενοδοχεία μπορούν να δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.